Vi plæneluftede vores græsplæne fri for mos – Læs hvordan og hvorfor her


plaenelufter-hvordan-goer-man-guide-billig

Græsplænen var fyldt med mos, og jeg var topmotiveret. Jeg skulle have fat i en plænelufter, så jeg kunne blive fri for al den mos, og få en sund og flot græsplæne.

Jeg fandt ud af, at man skal bruge en plænelufter (også kaldet vertikalskærer), som skærer mosset i stykker, så det er nemt at fjerne fra græsplænen.

Du kan støtte Lønnebo ved at følge YouTube-kanalen

Hvad gør en plænelufter? En plænelufter vertikalskærer græsplænen, så vissent græs og mos skæres fri og løftes op fra det øverste jordlag. Efterfølgende kan man nemt fjerne al mosset med en plænerive.

Mit eget projekt gik rigtig godt – plænelufteren virkede virkelig godt, og jeg er super glad for, at jeg gjorde det. Nu har følelsen af spændthed dog spist det meste af glæden, for jeg glæder mig virkelig til at følge med i, hvordan græsplænen kommer til at se ud, når vi er i vækstperioden.

Nedenfor har jeg lige lavet en video, her året efter, hvor jeg hurtigt viser, hvordan plænen ser ud, her 1 år efter, og 10 dage inde i plæneklippe-sæsonen:

Sådan plænelufter du din græsplæne

Nu har jeg jo selv været ved at give min græsplæne nyt liv. Derfor har jeg derfor taget mig tid til at dele de steps, jeg selv brugte, da jeg skulle give min græsplæne nyt liv.

  1. Slå græsplænen helt kort, og fjern alt løsrevet græs, mos og ukrudt.
  2. Luft plænen med en plænelufter/vertikalskærer på begge led, så mosset bliver skåret fri.
  3. Riv plænen for mos og den smule græs, som plænelufteren har løsrevet.
  4. Giv græsplænen kalk og gødning.
  5. Har jorden løsrevet sig meget, skal du tromle den med en havetromle. Du kan som regel leje en havetromle på den lokale maskinstation.
  6. De steder på plænen hvor der nu er bart pga. at både mos og græs er blevet fjernet, skal du efterså med en græsblanding (sørg for at købe en græsblanding, som matcher græsset i haven).
  7. Efter en måned eller to, kan det godt være, at du skal give græsplænen gødning og kalk igen.

Hvad koster en plænelufter?

Det er mit første år i eget hus med en stor have og græsplæne, og det er dermed også første gang, at jeg gør rigtig mange ting.

Det var også den primære årsag til, at jeg besluttede mig for, at jeg ikke ville købe en plænelufter eller vertikalskærer, men blot leje en.

Hvad koster en plænelufter? Hvad en plænelufter koster afhænger af størrelsen samt hvorvidt den er benzin- eller eldrevet. De billigste plæneluftere kan findes til ca. 800 kr hvorimod de helt dyre ligger på omkring 10.000 kr.

Jeg var heldig at kunne leje en plænelufter til 100 kr. I timen. Det gjorde jeg hos en lokal maskinforretning – jeg var også inde i det lokale byggemarked, men de ville have 300-400 kr. For at leje stort set den samme plænelufter.

Du kan læse om de forskellige modeller hos de to online byggemarkeder 10-4 og frishop (linket sender dig direkte ind i deres kategori med billige plæneluftere. Linket er et affiliatelink, så hvis du vælger at købe via linket, får jeg en lille procentdel af produktprisen ekskl. moms – hvilket ikke er meget, da de fleste plæneluftere ikke koster alverden).

plaenelufter-hvordan-goer-man-guide-billig
Sådan så græsplænen ud inden plæneluftningen.

Hvordan virker en plænelufter?

Det kan godt virke lidt fjernt, når ord somplænelufter ogvertikalskærer bliver kastet frem og tilbage – men du skal ikke frygte noget. Der er faktisk ikke så mange ben i hvordan en plænelufter virker.

Hvordan virker en plænelufter? En plænelufter virker på den måde, at plænelufteren vertikalskærer græsplænen, sådan alt mosset bliver skåret fri, som efterfølgende kan fjernes med en plænerive.

plaenelufter-hvordan-goer-man-guide-billig5
Mosset ligger løst og kan nemt rives rammen såfremt det er tørt.

Er der en forskel på en mosfjerner, en vertikalskærer og en plænelufter? Den helt store forskel ligger hos mosfjerneren, som er en anden maskine end vertikalskæren og plænelufteren.

Som regel fungerer en mosfjerner på den måde, at den har en krog eller lignenede, kun lige tage mosset i det øverste lag af græsplænen. På den måde får græsset mere lys, til at det kan vokse.

Hvordan bruger man en plænelufter?

Jeg er bestemt ikke nogen garvet havemand, og jeg klarede at lufte min græsplæne uden nogen som helst problemer.

En plænelufter minder rigtig meget om en plæneklipper – i hvert fald når det kommer til måden at køre med den på.

Formålet er at få fjernet al mosset, sådin vigtigste opgave er, at du får plæneluftet hele græsplænen. Hvis ikke, vil du med stor sandsynlighed opleve, at når græsset gror op i værksperioden, vil der være mos de steder, hvor du har sjusket.

Jeg havde ret meget mos i min græsplæne, så jeg valgte at køre to gange. Én gang på den ene led, og én gang på den anden led. Nedenfor er der et billede af græsplænen efter første og anden tur.

plaenelufter-hvordan-goer-man-guide-billig
plaenelufter-hvordan-goer-man-guide-billig2

Vi var tre mand, og det tog os 5 timer med indlagt drikkepauser. Så du skal nok sætte en formiddag af, alt efter hvor stor græsplænen er. Vi har omkring 600 m2 græsplæne, og nogle lidt besværlige arbejdsvilkår, da der står et par frugttræer og det er svært at komme helt ud til kanten med plænelufteren.

Hvornår plænelufter man?

Hvornår plænelufter man? Hvornår man plænelufter afhænger af temperaturen og fugtigheden i jorden. Som regel plænelufter man i foråret fra slut-marts til slutningen af maj, så plænen kan nå at blive klar til vækstperioden.

Jeg selv plæneluftede den første weekend i april, da vi i marts havde nogle rigtig kolde dage samt regn.

Protip: Vent med at plænelufte til det har været opholdsvejr i nogle dage (dage uden regn), da det er MEGET nemmere at samle mosset sammen, hvis det er tørt. Har det været meget fugtigt, kommer du til at bøvle med, at skulle fjerne tungt mos, som kommer til at udfordre din løvrive.

Hvornår skal man bruge en plænelufter?

Hvornår skal man bruge en plænelufter? Man skal bruge en plænelufter så snart at mosset er ved at få overtaget på græsplænen. Der vil altid være mos i en græsplæne inden græsset begynder at gro. Har du derfro minimal mos, er det måske ikke nødvendigt.

Hvilket leder mig fluks videre til det næste spørgsmål:

Hvor ofte skal man bruge en plænelufter? Hvor ofte græsset skal luftes med en plænelufter afhænger af mængden af mos, der kommer i din græsplæne. Det er ikke unormalt, at en haveejer lufter sin græsplæne to gange om året.

Vores græsplæne havde ikke været plæneluftet i mange år, så der var ved at være en overflod af mos. Derfor endte vi også med at skulle på lossepladsen 6 gange med en trailer, som så sådan her ud:

plaenelufter-hvordan-goer-man-guide-billig4
Sjette tur på lossepladsen.

Hvordan ser græsplænen ud efter plæneluftning?

Det ser helt sikkert meget anderledes ud alt efter hvor meget mos græsplænen har i sig.

Vores græsplæne havde meget mos, men det havde også meget græs – utroligt nok. Så jeg må indrømme og sige, at jeg troede, at græsplænen ville være langt mere sort, end den endte med at være.

plaenelufter-hvordan-goer-man-guide-billig3
Efter plæneluftningen og inden gødning og kalkning.

Det er nok ikke så nemt at se på billedet, men der er virkelig blevet fjernet meget mos fra den her græsplæne.

Nogle bekendte fjernede deres mos sidste år, og deres græsplæne var nærmest helt sort, da alt nærmest var blevet fjernet. Det har nok også noget at gøre med temperamentet.

Havde jeg kørt en tredje gang, havde vores græsplæne helt sikkert også set mere sort ud (jeg gjorde det enkelte steder pga. rigtig meget mos, og der var vi efterfølgende nødt til at så nogle græsfrø).

Læs her om hvordan og hvornår vi gav græsplænen kalk og gødning.

Patrick Lønne

Autodidakt havemand, slagteruddannet, pragmatisk og her på bloggen kan du læse om mine hus- og haveprojekter. Læs mere...

5 thoughts on “Vi plæneluftede vores græsplæne fri for mos – Læs hvordan og hvorfor her

  1. Hvordan er græsplænen egentlig blevet efter at du plæneluftede den? De steder hvor der var mere mos end græs, er der kommet nyt græs der, eller hvad gør man lige for at komme de bare pletter til livs?

    1. Den er blevet virkelig fin – jeg ville gerne smide et billede op til dig, men her i tørken synes jeg ikke, at billederne gør noget godt for græsset. Håber at det er OK, at jeg lige venter en uge med at uploade et billede 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Forrige indlæg