Vi gav vores græsplæne kalk og gødning samtidig


kalk-goedning-til-graesplaene-med-mos

Efter at vi havde plæneluftet vores græsplæne, valgte vi efterfølgende at give græsplænen kalk og gødning samtidig.

Du kan støtte Lønnebo ved at følge YouTube-kanalen

Det gjorde vi af den årsag, at det at plænelufte en græsplæne er hårdt for græsplænen, og derfor giver det god mening, at man efterfølgende er lidt god ved den, og tilfører de mineraler plænen har brug for, for at at kunne gro græs inden mosset kommer frem igen.

Det giver derfor rigtig god mening at give græsplænen kalk når mosset er blevet fjernet. Ellers risikerer du, at alt dit hårde arbejde med at fjerne mosset er spildt.

» Mangler du gødning og kalk? Køb kald og gødning her.

Hvornår skal græsplænen have kalk?

Det er en god idé at give plænen kalk, når en del af plænen er fyldt med mos.

Hvornår skal græsplænen have kalk? Du skal give kalk til din græsplæne i marts-maj og igen i sensommeren. Har du netop fjernet mos fra græsplænen, er det også et godt tidspunkt også at give græsplænen kalk.

Rigtig mange bruger perlekalk, da det er nemt at fordele, og heller ikke sviner så mange andre steder, end på selve græsplænen.

kalk-goedning-til-graesplaene-med-mos2
Granuleret kalk / Perlekalk

Jeg hørte fra en medarbejder ude i byggemarkedet, at det kunne være en god idé lige at kontrollere pH-værdien i græsplænen inden kalken bare bliver kastet ud over det hele. Det drejer sig om, at pH-værdien i græsplænen er med til at bestemme, hvor gode vækstbetingelser jorden giver græsset (og sågar også mos og ukrudt) til at gro.

 • pH-værdi under 6-7: Jorden har den optimale pH-værdi, og giver dermed de helt rigtige vækstbetingelser rent pH-mæssigt. Det giver stadig god mening, at du giver græsplænen en lille smule kalk – følg dog vejledningen på emballagen.
 • pH-værdi under 6-7: Jorden er sur. Jorden har brug for kalk, og nok mere kalk end du lige forestiller dig. Læs dig frem til mængden på emballagen.
kalk-goedning-til-graesplaene-med-mos4
Det bliver til at se på græsplænen, at det har fået kalk og gødning. Det forsvinder dog så snart det regner.

Hvorfor skal en græsplæne gødes?

Hvorfor skal en græsplæne gødes? Du skal gøde græsplænen hvis du gerne vil have en sund og velplejet græsplæne, som føles rar mellem tæerne og har en flot grøn farve.

Fordel ved at gøde din græsplæne er helt klart, at du giver de rette vækstbetingelser for græsfrøene, så du på bedste mulige vis får en rigtig fin og grøn græsplæne.

Jeg har også hørt, at det skulle være med til at gøre græsset mere elastisk og fleksibelt, sådan at det ikke føles så hårdt – hvilket ellers godt kan være noget af en pinsel, hvis du har tænkt dig at bruge de varme sommerdage med bare tæer i haven.

Uanset hvad, så brugte vi plantegødning fra Universal Gødning fra Leaf:

kalk-goedning-til-graesplaene-med-mos1

Vi har omkring 600 m2 græsplæne og bede, så vi endte med at bruge 3 poser universal gødning fra Leaf. Jeg købte det i det lokale byggemarked, hvilket jeg også vil anbefale dig at gøre.

Hvis du er i tvivl om hvordan du skal gøde, og hvordan du skal kaste det ud over græsplænen, kan de helt sikkert give dig nogle kyndige råd til, hvordan du gør det på den helt rigtige måde.

Hvornår skal græsplænen gødes?

Hvornår skal græsplænen gødes? Gøder du med organisk gødning, skal dette gøres en enkelt gang i slut-marts eller april, da næringen fra gødningen frigives og længere tid end ved kunstgødning.

Bruger du kunstgødning, kan det godt være, at du skal ud og gøde flere gange i løbet af året. Dette kan du dog læse meget mere om bag på poserne med gødning.

Da jeg skulle gøde, fik jeg kyndig vejledning af en ekspedient, hvilket jeg naturligvis rettede mig ind efter. Jeg blev en smule overrasket over, at jeg skulle bruge så meget gødning.

Jeg ville normalt bare kaste det hist og pist, men der skal faktisk fordeles jævnt meget gødning ud på græsplænen.

Vi gødede og kalkede græsplænen på samme tid

Vi gødede græsplænen på samme tid, som vi kalkede den. Det gjorde vi fordi, at vi netop havde luftet plænen efter mange års forsømmelse og dermed det store indhold af mos i græsplænen.

Der blev fordelt dobbelt så mange kalkperler som der blev brugt græsgødning.

Da vi var færdige, så det sådan her ud:

kalk-goedning-til-graesplaene-med-mos4
Det bliver til at se på græsplænen, at det har fået kalk og gødning. Det forsvinder dog så snart det regner. De små perler er Universal Gødning fra Leaf, og de store korn (som du kan se flest af), er perlekalk.

Patrick Lønne

Autodidakt havemand, slagteruddannet, pragmatisk og her på bloggen kan du læse om mine hus- og haveprojekter. Læs mere...

5 thoughts on “Vi gav vores græsplæne kalk og gødning samtidig

  1. Hej Inga,

   Medmindre der står noget specifikt på indpakningen om, ser jeg ikke noget belæg for, ikke at gøde og kalke på samme tid. Som jeg selv skriver i indlægget, og Michael har udtrykket ovenover, så bruges kalken til at neutralisere surhede i jorden, så græsset har de beste forhold til at gro.

   Vh. Patrick

    1. Hej Michael,

     Tak for dit vågne øjne og din kommentar. Jeg har rettet min tankefejl/tastefejl i kommentaren ovenfor, så den er i overensstemmelse med hvad jeg skriver i selve indlægget.

     Vh. Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts