Skal et oppustelig spabad være tændt hele tiden?


Skal et oppustelig spabad være tændt hele tiden?

Dette er nok dét spørgsmål, der var vigtigst for mig at få besvaret, da jeg ville købe et oppustelig spabad.

Skal et oppustelig spabad være tændt hele tiden? Ja, du skal som minimum lade pumpen i dit oppustelige spabad køre hele tiden, da du ellers risikerer, at vandet bliver dårligt alt for hurtigt.

Hvis du overvejer at slukke for varmen i ny og næ, skal du dog gøre dig nogle overvejelser om hvorvidt du har tænkt dig, at hoppe i vandet de kommende dage. Det bliver nemlig alt for dyrt at varme vandet op hele tiden, hvis der er tale om brug eksempelvis hver anden dag.

Jeg selv kører med et ret simpelt setup ift. varmen (synes jeg selv), hvor jeg sparer på strømmen de tidspunkter, hvor jeg ikke bruger spabadet.

Det ser således ud:

Skal et oppustelig spabad være tændt hele tiden?

Jeg har en Lay-Z spa Miami som kan køre med pumpen og varmen tændt på samme tid. Andre modeller (ofte tidligere eller meget billige modeller), kan kun køre med en af delene på samme tid.

 

Og da jeg ikke har lyst til at skifte vandet hver anden uge, er jeg meget opsat på, at pumpen kører uafbrudt. 

Jeg nåede at have mit oppustelige spabad oppe i 3 måneder, hvor jeg kun skiftede vandet 2 gange (3 opfyldninger i alt). 

Læs om hvornår og hvordan jeg rengører og skifter vandet i mit oppustelige spabad her.

Skal et oppustelig spabad være tændt hele tiden?

Hvornår skal et oppustelig spabad ikke være tændt hele tiden?

Jeg lavede selv nogle udregninger på hvorvidt det er økonomisk smart at slukke for varmen torsdag, for igen at tænde for varmen lørdag morgen.

Det koster ca. 30 kroner at varme vandet op, og hvis du blot lader varmen være tændt hele tiden, koster det ca. 10 kroner dagligt i varme. 

Dermed skal man helt hen på et forbrug hver 4. dag, før at det giver mening, at slukke for varmen (du sparer så 10 kroner).

Ulempen ved at slukke for varmen for at spare lidt på strømmen er, at du ikke bare kan hoppe i vandet, hvis nu du får lyst til det. 

Jeg selv skruede varmen ned på de 33 grader, for igen at varme det op den dag jeg skulle bruge det.

Hvor meget koster det, at have et Laz-Z spabad tændt hele tiden?

Som du kan se i tabellen ovenfor, kører jeg varmen tændt hele tiden – dog nedjusterer jeg varmen efter brug (som regel om eftermiddagen eller aftenen), når jeg ved, at jeg ikke skal i vandet om natten eller i løbet af de første timer af den næstkommende dag.

Hvor meget koster det, at have et Laz-Z spabad tændt hele tiden? Det kostede ca. 500 kroner i strøm, hvilket jeg synes, er en fair pris. Mit eget forbrug per måned har jeg uddybet i mit indlæg: Hvad koster et oppustelig spabad i strøm.

Sammenligner man det med at tage en tur i svømmehallen, hvilket i mit område koster ca. 65 kroner per mand, skal man altså ikke mange gange i svømmehallen, før at man har brugt flere penge på dét, frem for at kunne hoppe i spaen derhjemme, dagligt.

Hvis jeg slukker for mit oppustelige spabad, hvor lang tid tager det om at varme op igen?

Desværre kan jeg ikke give dig et svar, som er 100% retvisende, da er flere faktorer der spiller ind, ift. hvor hurtigt spabadet er varmet op:

 • Vandets temperatur
 • Luftens temperatur
 • Spabadet volume og dermed mængden af vand, der skal varmes op

Sandt at sige er dog, at vandtemperaturen cirka stiger 2 grader i timen hvis du har et spabad, med 700 liter vand i.

Vil du derfor gerne varme vandet op fra 16 grader til 38 grader, tager det omkring de 10 timer. Dog giver dig nok sig selv, at ved en temperatur på 30 grader, tager det lidt kortere tid at komme op på 31 grader end hvis det var fra 16 til 17 grader.

Det er nok ikke særlig meget – så beregn 2 grader per time.

Jeg anbefaler, at man holder det tændt på et vis antal grader, så man altid kan tænde sit oppustelige spabad efter arbejde, velvidende om, at det er klar til brug om aftenen. 

Hvad sker der, hvis du ikke har dit oppustelige spabad tændt hele tiden?

Hvis du slukker dit spabad, vil spabadet naturligvis bevare en fin temperatur i nogle timer frem. Hvis man lader det stå slukket natten over, vil temperaturen være faldet, og eventuel skidt, hår, dødt hud mv. Ikke være blevet filtreret fra.

Især filtrering er vigtig, da du ellers hurtigere vil skulle skifte vandet, da det bliver ødelagt.

Selv hvis du bruger meget klorin, vil du efter min overbevisning, opleve at vandet hurtigere får en hvid glans over sig og begynde at få en sur lugt.

Tjek eventuel mit indlæg om hvordan du rengør dit oppustelige spabad.

Sker det, kan man givet vandet et chok, hvilket du skal bruge nogle kemikalier til. Det er jeg dog ikke nogen ekspert på, og derfor kan jeg ikke give mit bud på, hvordan du bedst “restarter” vandet.

Patrick Lønne

Autodidakt havemand, slagteruddannet, pragmatisk og her på bloggen kan du læse om mine hus- og haveprojekter. Læs mere...

7 thoughts on “Skal et oppustelig spabad være tændt hele tiden?

 1. Jf. dit strømskema !

  Hvordan styre du det, for så vidt jeg kan se kan Laz-y Spa Paris ikke programmeres.
  Formoder du er ude dagligt og sætte temp de 2-3 gange om dagen ?

  1. Hej Kim,

   Lige præcis, jeg er ude og justere den manuelt de dage jeg skal bruge den 🙂

   P.S: Jeg har en Lay-z Spa Miami.

   1. Hej
    Vi har lige sat vores spa op, som vi pakkede pænt ned sidste år. Men da vi pustede det op og lod det stå nogle timer(uden vand) tabte det luft….! Hvad gør vi forkert? Skal der vand i med det samme? Vi tror jo der er et lille hul, men kan ikke se/finde det. Håber du har en ide til hvad vi evt gør forkert🙏

    Mvh Mette

  1. Hej Kamilla,

   Jeg har lige justeret min sætning til, for der skulle selvfølgelig stå, at det dagligt koster omkring 10 kroner, at have den kørende 🙂

 2. Hej,
  Vi har købt en Laz-Z spa. Er det nødvendigt at bruge klor for at holde vandet rent?
  Hvis pumpen kører hele tiden, vil det være nok at holde det frisk?
  Vi holder temp på 33 grader og varmer det op til 39 når vi skal bruge den.
  Vh Alice Lykke

  1. Det forlænger i hvert fald levetiden for vandet. Nu er det ret lang tid siden, at du skrev, og jeg håber, at I fandt ud af det på egen hånd!

   Vh. Patrick 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Forrige indlæg