Roborock S5 Max test – Xiaomi’s bedste?


Xiaomi Roborock S5 Max test

Roborock S5 Max fra Xiaomi har længe været en af det mest populære robotstøvsugere i Danmark og udlandet. Alene baseret på antal anmeldelser på YouTube, bør der ikke herske nogen tvivl om, at det er et fantastisk produkt, som Xiaomi lancerede tilbage i 2019.

Vi købte vores Roborock S5 Max tilbage i februar 2020, og dette er bestemt et af de køb til huset, som jeg har været mest glad for. 

Alene den tid det sparer, at have en robotstøvsuger i huset, er med til at gøre det hele lidt sjovere, når man skal punge et forholdsvis stort beløb ud sammenlignet med en almindelig støvsuger.

Vil du hellere se min anmeldelse i videoform, har jeg lavet en video-anmeldelse af Roborock S5 Max på Dansk, som du kan finde lige nedenfor.

P.s: Giver min anmeldelse dig bare en smule værdi, kan du gøre mig en kæmpe tjeneste ved at subscribe/abonnere på min YouTube-kanal, som på sigt gerne skal være med til, at holde både bloggen og YouTube-kanalen kørende. Hver subscriber gør en verden til forskel!

 

Da vi i sin tid besluttede os for, at undersøge markedet for de bedste robotstøvsugere, kunne der ikke herske nogen tvivl om, at vi skulle kigge på den seneste Roborock fra Xiaomi.

De nyere modeller såsom S7 kommer med en lidt bedre moppe-funktion, men ser man på prisniveauet for Roborock S5 Max, så vil jeg den dag i dag, stadig gå med S5-modellen – uden tvivl.

Forskellen på S5 Max og de andre nyere modeller og de gamle S4 og S5 er opgraderingen af hardware og software. Jeg vil forsøge at komme ind på begge områder her i teksten – men ellers både fortæller jeg og viser jeg hvad Roborock S5 Max kan i videoen ovenfor.

Roborock S5 Max har en opgraderet software

Roborock S5 Max har fået opgraderet sin software, som især kommer til udtryk i navigationen. 

De nyere Roborocks har en meget større 32-bit quad-core processer, som tager modellerne op på et højere niveau end de forrige.

Deres forbedringerne af softwaren betyder, at der er kommet rigtig mange nye indstillinger.

Roborock S5 Max er udstyret med en Lidar-sensor, som er en usynlig laserstråle, som robotten bruger til at lave et map af huset, som den efterfølgende følger.

Det betyder, at den ved dens første kørsel, laver et komplet kort over området, som den har adgang til at støvsuge. 

roborock-s5-max-xiaomi-robotstoevsuger-app

Gemte kort – mega smart til planlægning

Det med, at den gemmer kortet er især smart, da den husker stationære ting såsom sofaben, skrivebordsben, reoler osv.

Det betyder, at den ved fremtidige kørsler har en forventning om, at der står noget på bestemte lokationer på kortet. Nærmer den sig et område, hvor der tidligere har været eksempelvis en stol eller et skrivebord, sænker den farten inden kollision så den ikke gør skade på sig selv.

Herhjemme er vi en lille børnefamilie, og det kan næsten ikke undgås, at der ligger noget legetøj fremme, når vores robotstøvsuger kører sin rute. Skulle der stå noget legetøj i vejen, er den lynhurtig til at navigere udenom, lige som det ses i min video-anmeldelse.

Virtuelle vægge, no-go områder og moppe-områder

Ligesom med den ældre S5-model, kan man med S5 Max også sætte virtuelle vægge samt no-go områder. Disse indstillinger kan man gøre bruge af, hvis man vil være sikker på, at robotten ikke kører steder hen, hvor man ikke ønsker, at den skal køre.

Derudover kan du også vælge at indsætte moppe-områder eller zoner, de steder hvor moppe-funktionen skal aktiveres.

Navngivning af rum

Som med de andre Next Generation robotstøvsugere fra Xiaomi kan man opdele rummene, som man efterfølgende kan bruge til at planlægge støvsugninger og vask i forskellige rum.

Vores hus er ikke så stort – men bor man i et 1-plans hus, med måske 140 m2, så kunne jeg sagtens se det fede ved, at lade den fokusere på et bestemt område den ene dag, og så udskyde resten af huset til en anden dag.

Man skal tænke på, at der er en max-kapacitet i affaldsbeholderen – og skal der støvsuges 140 m2 en enkelt gang i ugen, så er jeg overbevist om, at man minimum skal tømme affaldsbeholderen en enkelt gang.

Roborock S5 Max har bedre børster

Både side-børsterne og den primære børste i midten er blevet opgraderet, så de begge to er blevet bedre til at fange alt skidt og snavs på gulvet.

Side-børsterne gør et virkelig godt arbejde med at skubbe elementerne ind foran robotstøvsugeren, så den kan få støvsuget alt op. 

Side-børsterne kommer især til sin ret, når robotstøvsugeren skal støvsuge omkring bordben og især stoleben, som ikke altid er lodrette, men mere vinklede. Meget vinklede ben har tidligere kunne forvolde problemer, da robotten ikke kunne komme helt ind til benet. Side-børsterne på S5-modellen formår at få næsten 100% af alt snavs omkring ben, vægge, lister mv. Ind foran den primære børste – så intet bliver efterladt.

Den primære børste har en masse hår, som sammenlignet med de tidligere Roborocks, er bedre til at feje elementerne op og hjælpe robotstøvsugeren med at suge det hele til sig.

roborock-s5-max-xiaomi-boerster

En robotstøvsuger med en god sugeevne

I forhold til Roborock S5 Max’s sugeevne, har jeg ikke noget at sætte på dens evner til at opfange både store og små ting.

Typisk indstiller jeg robotten til at arbejde med en sugeevne sat til Max, da den kun bruger omkring 40% på at lave en fuld støvsugning – og støjniveauet på Max er til at overkomme, selvom at man naturligvis godt kan høre, at den kører rundt.

Test af Roborock S5 Max’s sugeevne

I min video lavede jeg to tests på henholdsvis balanced sugeevne og max sugeevne, for at teste, hvor stor forskel der er på de to indstillinger.

roborock-s5-max-xiaomi-stoevsuger-test

Til testen havde jeg smidt 4 elementer ud på gulvet:

 1. Morgenmad
 2. Græs
 3. Semi-vådt sand
 4. Semi-vådt jord

Som du kan se på videoen, klarede Roborock S5 Max sig fornuftig i begge tests. Jeg var nødt til at lade den køre en ekstra gang på Max, da jeg var komme til at tilføje for meget sand og jord. 

Dét at der også ligger så meget morgenmad, som den skulle støvsuge, er også noget anderledes end hvad jeg forestiller mig, er opgaven ude i de fleste hjem.

Som man ikke kan se på videoen, kom den nogle gange til at køre ovenpå morgenmaden, hvilket løftede den fra jorden, og dermed fik side-børsterne ikke de rette forhold til at vise sin magic.

MEN, jeg synes nu stadig at man kan se, at selvom man præsenterer den for nogle urimelige forhold, så klarede den sig faktisk RIGTIG godt.

Konklusion

Alt i alt er jeg ret imponeret over, hvor godt den egentlig støvsuger, og hvor godt børsterne arbejder sammen. Det er yderst sjældent, at vi herhjemme bliver mødt af et gulv, som ikke er blevet støvsuget 100%.

De enkelte gange, hvor det har været svært, er hvis der har ligget en bunke sand inde i et hjørne, hvor den uheldigvis har skubbet sandet hen på et område, hvor den allerede har været forbi.

Igen, det er noget jeg bestemt ikke kan se den store udfordring i, da det er ret logisk, at hvis der ligger bunker af skidt og snavs, så kan det nogle gange godt kræve et par støvsugninger. Det er ikke meget anderledes, end hvis man selv støvsugede – så ville man også støvsuge området lidt mere, hvis ikke man fik det hele op første gang – og ligger der meget, så får man sjældent det hele op første gang.

Roborock S5 Max kan også støvsuge hår og hundehår op

Jeg har testet vores Roborock S5 Max meget grundigt, og i alle de hår-tests jeg har lavet, har den fået alt håret med op. Dette er uanset om det er hundehår eller menneskehår, den har skulle støvsuge. 

Note: Det afhænger selvfølgelig af, hvor mange hår der skal støvsuges op. Fælder både hund og ejere meget, kan det godt være nødvendigt, at tage børsterne ud (super let – bare se videoen), og fjerne hårene. 

Test af sugeevne på tæpper

Som du kan se i videoen, laver jeg også en test på et legetæppe, hvor jeg fordelte 100 gram brolæggersand ud på legetæppet.

Efterfølgende fik Roborock S5 Max lov til at støvsuge tæppet en enkelt gang, hvorefter jeg vejede indholdet.

Ud af de 100 gram sand, fik den støvsuget 74 gram sand op – hvilket nogenlunde stemmer overens med hvad andre anmeldere har fundet frem til. Det var de helt små sandkorn, som man ikke kan se med det blotte øje, der var tilbage.

Konklusion af tæppe-testen

Jeg er ærlig talt ret imponeret over, hvor meget den kunne støvsuge op i og med, at den kun fik lov til at støvsuge gulvtæppet én gang.

Når man bruger en almindelig støvsuger, så skal man som regel stå i noget tid, for at få støvsuget ALT op. Så at den fik støvsuget de første 74 gram op efter én kørsel, er jeg ret godt tilfreds med. Hvorvidt den ville have fået alle de resterende 26 gram efter 1-2-3 kørsler mere, kan jeg ikke svare på, da jeg stoppede min test her.

Roborock S5 Max – Moppe-funktion

roborock-s5-max-moppe-vask

Selvfølgelig kan vi ikke komme udenom at skulle snakke om moppe-funktionen, som er væsentlig anderledes end de tidligere modeller.

Roborock S5 Max er udstyret med en elektrisk moppe-funktion, hvor den ud fra indstillingen i app’en, tilfører vand til måtten i takt med, at den vasker gulvet.

Den elektriske vandtank kan indeholde 290 mL vand, hvorimod de tidligere modeller såsom en S6 kun kan indeholde 140 mL. Selve moppen har det samme design som de tidligere.

Tidligere var det udelukkende tyngdekraften, som skulle få vandet til at sive ud på måtten, hvilket reelt set ikke gav noget i nærheden af et godt resultat.

I min video-anmeldelse, kan du se hele testen, hvor jeg har fordelt kaffe og appelsinjuice ud på et flisegulv. Som det kan ses på videoen, får den vasket gulvet rigtig fint, hvilket den også gør normalt.

Det eneste mén er, at den ikke lykkedes med at få alle sukkerstofferne fra appelsinjuicen op, så gulvet var en anelse klistret dagen efter. 

Jeg noterer mig, at der mellem fliserne er et lille fald ved samlingerne, der giver de helt rigtige forhold for væsken, til at ligge sig ned. Hvorvidt resultatet er anderledes med en Roborock S7 er jeg uvis om – men den skulle have en væsentlig bedre moppe-funktion, som sænker sig ned hvis underlaget ændrer sig, hvilket den gjorde i min test.

Moppe-vask af trægulv med Roborock S5 Max

Vi bruger ikke moppe-funktionen særlig meget herhjemme, da vi har et tørt trægulv over hele området, hvor vi flere gange om ugen støvsuger. Det er simpelthen umuligt at tilføre nok vand til moppen, når gulvet suger alt vandet til sig som var det sand i ørkenen.

På dette punkt tror jeg ikke, at man finder en robot, som kan vaske gulvet til perfektion, i og med at der skal bruge ualmindelig meget vand. Men har man andet end et tørt, gammelt og sæbebehandlet trægulv, så tror jeg faktisk godt, at man kan gøre brug af moppe-funktionen og opnå den overfladiske vask, som man ønsker.

Ønsker man en grundig vask, er der efter min mening ikke andet for, end at man selv må i gang med en moppe.

Vil du anbefale andre en Roborock S5 Max?

Ærlig talt, så har jeg haft rigtig svært ved at finde ting ved Roborock S5 Max, som jeg ikke har kunne lide eller mangler.

Andet end at den selvfølgelig er lidt dyrere end andre modeller på markedet – men jeg kan efterhånden tælle en del bekendte, som har købt en billigere model til at starte med, hvilket de har fortrudt. 

(de har efterfølgende alle købt en Roborock S5 Max – også uden min anbefaling)

Med en Roborock S5 Max køber man en rigtig god robotstøvsuger for pengene, som er formidabel til at navigere rundt i rummene uanset ændringer, og som har en god sugeevne.

Sidst men ikke mindst, vil jeg slå et slag for, at nok de fleste kan bruge Xiaomi’s App.

Kunne du lide denne anmeldelse, så håber jeg, at du vil gøre mig en tjeneste ved at like min video ovenfor OG forhåbentlig også subscribe til kanalen. Det gør en verden til forskel.

Hvilken robotstøvsuger har du?

Har du allerede en robotstøvsuger, og hvorfor er det, at du sidder og læser denne anmeldelse nu?

Hvis du har lyst til at svare på spørgsmålene, må du meget gerne skrive en kommentar nedenfor ELLER fyre den afsted inde på YouTube – det er i hvert fald med til at hjælpe videoen godt på vej, når der kommer lidt aktivitet derinde.

På forhånd tak, og vi skrives ved en anden gang.

Patrick Lønne

Autodidakt havemand, slagteruddannet, pragmatisk og her på bloggen kan du læse om mine hus- og haveprojekter. Læs mere...

2 thoughts on “Roborock S5 Max test – Xiaomi’s bedste?

 1. Hej. God læsning og er osse glad for min Roborock. Når jeg mopper gulvet er der i app en en indstilling der hedder custom. Hvad er det jeg indstiller der? Mængden af vand der skal ud eller stort areal? Håber du kan svare, da jeg ikke har kunnet læse mig til det andre steder.
  Vh Susie

  1. Hej Susie,

   I appen kan du markere hvilket område hvor moppen skal aktiveres med en markør samt hvor meget den skal vaske 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Forrige indlæg