Flisekanter i græsplæne med ukrudtsbund og granitskærver


flisekant-graesplaene-ukrudtsdug

Rosenbusken ude foran har længe været en torn i øjet, så at sige, for min kæreste og jeg. Derfor blev vi enige om, at vi ville skille os af med busken, skifte fliserne rundt i kanten, og putte granitskærver i hullet, hvor busken stod før. 

Vil du hellere se og høre hvordan jeg gjorde det på video, kan du se hele processen i min video, på YouTube-kanalen.

Jeg må indrømme, at jeg er overrasket over, hvor let det egentlig var. Her en uge efter, ligger stenene stadig snorlige, og stenene er så småt ved at miste den store mængde af støv og skidt, de har på sig, når man køber dem.

Dette brugte jeg til at ligge flisekanter i min græsplæne

Det kræver selvfølgelig lidt materialer, at komme i mål med sådan et projekt. Den tidligere ejer af huset, havde ladet en ordentlig mængde fine fliser ligge på grunden, så dem valgte vi at bruge frem for de gamle fliser (de skulle også vaskes og alt muligt, hvis de skulle bruges med det samme, og det havde jeg ikke lyst til).

  • Fliser
  • Brolæggersand
  • Ukrudtsdug
  • Vaterpas
  • Lang pind (kan undværes)
  • Granitskærver

(Hele guiden bliver lige i jeg-form, da det selvfølgelig var mig, der stod for det fysiske arbejde 😉 )

Først og fremmest, skulle alt ukrudt, en del jord og rosenbuskene selvfølgelig fjernes fra hullet. Da jeg har nogle meget fine træer i midten af bedet, som jeg ønsker at beholde, skulle jeg selvfølgelig være forsigtig med ikke at skade rødderne unødigt. 

Heldigvis er det sådan, at træers rødder søger ned mod grundvandet, så SÅ mange rødder var der heller ikke.

Da hullet var ryddet for ukrudt, rosenbuske, jord samt de tidligere kantfliser, tilføjede jeg brolæggersand, som blev stampet rigtig godt rundt i kanten og ca. 10 centimeter ind mod centrum.

Dette gøres for at stenene synker mindst muligt i fremtiden.

Derefter lagde jeg ukrudtsdugen ud over hele området, for at modvirke, at ukrudten trænger op gennem granitskærverne og mellem flisernes kant. 

Kantfliserne blev nu placeret rundt i kanten. Det eneste jeg har fortrudt efterfølgende er, at jeg ikke lavede en kvadratisk kant, så jeg var nødt til at skære en enkelt flise over, for at få det hele til at passe.

Ligger du eksempelvis 5 fliser på langs, og en der er roteret 90 grader,  så ender du med at have den samme længde på kanterne, hele vejen rundt.

Jeg endte med 61 cm på den lange side og 55 cm på den korte side. Det er dog noget kun de færreste kan se, så derfor er det ikke noget, jeg vil ændre på nu.

Brug vaterasset til at justere flisekanterne i græsplænen

Det er vigtigt, at du efter at have stampet jorden, at du går nøjsomt til værks med at ligge flisekanten. Sørg for, at kantflisen bliver presset godt ned i sandet, så den ikke rykker sig unødigt. Derefter tilføjes endnu en kantflise, og den skal jo selvfølgelig gerne ende i samme niveau som den forrige flise.

Her skal du naturligvis også bruge dit vaterpas, så du er sikker på, at du ikke ender med en flisekant der hælder mod den ene eller anden retning.

Græsplæne, kantfliser og granitskærver

At fylde hullet med granitskærver blev besluttet på det grundlag, at vi har granitskærver rundt om huset samt i vores indkørsel. Derfor er det selvsagt oplagt at bruge granitskærver, som har brug for minimal vedligeholdelse, hvilket vi ønsker, da grunden er 1.000+ m2.

Granitskærverne skal gerne lægges i en højde på 6-8 cm. Årsagen til dette er, at får ukrudtet ikke sollys, har det ikke de fornødne redskaber til at gro. Så foruden ukrudtsdugen, bruger vi også granitskærverne til at hindre ukrudtet i at komme frem igen. 

Jeg håber på, at du fandt min lille guide brugbar. Og hvis du stadig læser med, håber jeg på, at du vil subscribe til min YouTube-kanal, da jeg har brug for alt den støtte jeg kan få, i at få delt mine hus- og haveprojekter.

Patrick Lønne

Autodidakt havemand, slagteruddannet, pragmatisk og her på bloggen kan du læse om mine hus- og haveprojekter. Læs mere...

One thought on “Flisekanter i græsplæne med ukrudtsbund og granitskærver

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Forrige indlæg