Varmeproblemer og for højt forbrug af strøm – Sådan fiksede vi det


spar-penge-paa-el-varme-tips

[OPDATERET: Der er nu kommet et positivt resultat af investeringerne – læs størrelsen nede i dokumentet]

Den her artikel er helt oprigtig, og jeg tror på, at den på mange måder kan generaliseres ud på rigtig mange hjem. Artiklen blev lidt lang, men jeg var fast besluttet på, at lave en grundig og brugbar gennemgang, som du rent faktisk får noget ud af.

Man er SUPER glad, når man skriver under på købsaftalen, og kan se frem til, at man skal flytte ind i sit nye hjem. Dog venter der sig for mange, lidt af en oplevelse, når de først kommer ud i huset.

På salgsopstillingen står der altid angivet, hvor meget varmeforbruget estimeres til. Jeg er lidt usikker på strømforbruget, men det får du i hvert fald angivet på salgsopstilingen eller et bilag.

For højt varmeforbrug ift. Salgsopstillingen

Det er ikke ualmindeligt, at varmeforbruget på salgsopstillingen ikke er akkurat. Jeg kommer ikke med beskyldninger af den ene eller anden – der er bare en kæmpe forskel på, hvor meget varme vi hver især bruger.

På vores stod der, at udgiften var på 10.600 om året:
varme-el-spar-pengeDet lyder da rigtig fint, tænkte min kæreste og jeg, men allerede efter 3 måneder kunne vi se, at det tal kommer tættere på de 20.000 end 10.600 om året.

(Det er jo overhovedet ikke dét tal, som vi har lagt vores budget ud fra – hvilket er problematisk)

Så hvad sker der her?

Tjo, den tidligere ejer brugte ikke huset hele året, så estimatet var baseret på hendes forbrug, men ikke tilpasset vores (selvfølgelig, de kan jo ikke opdatere salgsopstillingen hver gang de bliver besøgt af et nyt hold interesserede købere).

Derfor var det meget spændende at se, hvordan vores forbrug ville se ud i de første måneder, hvor vi boede i huset.

Nedenfor ser du de første 4. måneder, hvor vi i den 4. måned satte ind på at nedsætte vores varmeforbrug:

forbrug-varme-2018 forbrug-varme-2019

Vi er kun 2 personer, så at bruge 3.000+ kWh på en måned er i mine øjne helt absurd. Du tænker helt sikkert på, hvor varmt det har været i månederne. Derfor kan du læse gennemsnitstemperaturen i vores område nedenfor:

Gennemsnitstemperatur i vores område i november 2018: 6.0°C
Gennemsnitstemperatur i vores område i december 2018: 4,7°C
Gennemsnitstemperatur i vores område i januar 2019: 2,1°C
Gennemsnitstemperatur i vores område i februar 2019: 4,2°C

Temperaturen i februar 2019 passer nogenlunde med december 2018

Det er svært at lave en 1-til-1 sammenligning, da der er forskel på forbruget alt efter gennemsnitstemperaturen, vind, regn mv. Som du kan se, var det lidt varmere i februar end januar, så det er svært at sammenligne 1-til-1 der. Tager vi i stedet for og sammenligner med december 2018, er vi tættere på.

Forbrug:

 • December 2018: 2.904 kWh (31 dage)
 • Februar 2019: 2.062 kWh (28 dage)

Vi startede først med at reducere varmeforbruget d. 3 februar, så 1-2 februar var der sådan set dobbelt forbrug sammenlignet med resten af måneden. Derfor vurderer jeg, at vi godt kan sammenligne de to måneder 1-til-1. 

Følgende steder analyserede vi vores varmeforbrug

Der er kun én ting at gøre, og det er at få lavet nogle ændringer på huset, som vil give en besparelse.

1. Træk ved vindueskarmen

Gå rundt ved ALLE vindueskarme og mærk efter, om der kommer kold luft ind, eller at varmen siver ud. Dette er bedst at gøre, når det blæser lidt, da det på dette tidspunkt vil tære mere på din varme.

2. Træk ved yderdøre og om døren lukker korrekt til

Det samme gør du ved alle døre. Bare fordi en dør sidder i, betyder det ikke, at den er tæt. Vi havde selv 2 døre, hvor der blev sat noget isolering i rundt om kanten. Ved den ene dør, hang døren 4mm over den nederste del af dørkarmen, hvilket gav anledning til en helvedes masse varme, som kunne sive ud. Ved den anden dør, skulle døren lige strammes til, så den bandt helt korrekt. Lige ved siden af døren (nede i bunden) fandt vi et hul (ja, et direkte hul på 1,5 cm bred og 3 mm høj. Det blev i første omgang lappet med noget malertape – senere på året fylder vi det nok med noget silikone).

3. Siver der kulde op gennem gulvbrædderne?

Mærk efter hvorvidt der siver kulde op gennem gulvbrædderne. Vi bor i et over 100 år gammelt hus, og det er sådan, at vi godt kan mærke en lille smule træk fra nogle af gulvbrædderne i soveværelset. Det er ikke specielt rart, når man helst ikke skal ligge og få træk mens man sover.

4. Kan radiatoren varme rummet op på trods af radiatorskuler?

Nej, det kunne vores i hvert fald ikke.

Hvordan ved du det?

Vores rum var kolde – også selvom, at radiatoren var så varm, at det ikke var muligt at holde en hånd på den.

Vi ville ikke af med vores radiatorskjulere, da det er en integreret del af rummene. Derfor valgte vi, at save lidt i radiatorskjulerne:

Du kan spare penge ved at lave nogle gode huller i din radiatorskjuler

Spar-penge-på-din-el

Sådan gjorde vi:

spar på dit varmeforbrug ved at lave huller i radiatorskjuleren

spar på dit varmeforbrug ved at lave huller i radiatorskjuleren

Efterfølgende har vi slebet og malet radiatorskjuleren. Planterne får lov at stå andre steder om vinteren, og om sommeren får de så plads i vindueskarmen igen.

5. Termostaterne på radiatorenes alder

Vi havde nogle rigtig gamle termostater på vores radiatorer.

Det giver rigtig god mening at skifte dem, hvis det nogle gamle modeller, da de ikke er særlig venlige rent økonomisk

Vi skiftede selv vores fra nogle gamle nogle til nogle selvjusterende nogle – det skriver jeg mere om længere nede i indlægget.

skift-gammel-termostat-ud-med-ny

skift-gammel-termostat-ud-med-ny2

Vi udskiftede termostaterne 4 steder i huset til en pris á 239 DKK = 956 kr.

(vi fandt dem på tilbud)

Det er på denne post, vi kommer til at spare mest, da vi har med Danfoss Eco har muligheden for, at have varme i huset når vi rent faktisk er i huset.

Om natten står de ikke-brugte rum til 17°C og når vi er i rummene står de på 21°C. Dette er noget man indstiller dem til via deres app, som man lige skal lære at kende, og mit bedste råd er, at læse de pop-ups den kommer med. Af og til spørger den om du vil kopiere indstillingerne i køkkenet til soveværelset.

Hvilket jeg ALDRIG skal trykke ja til, da der er varmt i soveværeslet om aftenen/natten, og i køkkenet er det 2 timer om morgenen, eftermiddag og aften.

Danfoss Eco feriemode

Du kan vælge at give dine radiatorer noget ferie mens du selv er på ferie. Sætter man dem på feriemode, bliver radiatoren ved med at holde den samme temperatur (vi sætter den til 15°C).

Kommer man hjem kl. 02.00, kan man ligeledes bede Danfoss Eco om at have varmet rummet op – det kan de gamle termostater i hvert fald ikke finde ud af.

For højt strømforbrug

Det er nok her, at man bliver lidt mere opmærksom på, hvor meget strøm man reelt set bruger. Hverken kæresten eller jeg havde tidligere prøvet, at kigge på strømforbruget inde hos vores strømudbyder.

Det bør man gøre i ny og næ, så man kan se hvorvidt man har et nogenlunde fint strømforbrug, eller om man bare bruger og bruger, bare for at bruge (sjov sætning, men den giver forhåbentlig mening).

Vi fandt i hvert fald ud af, at der er en helvedes masse penge at spare på årsbasis, hvis man bare gider at inkorporere nogle enkelte vaner:

1. Skift gamle pærer og spots ud (vi sænkede vores maks watt i timen fra 689 til 74).

led-pærer-halogenpærer-forskel
LEDspot t.v. og halogenspot t.h.

Leger vi med tanken om, at ALT lys i gennemsnit er tændt 3 timer om dagen året rundt, kan vi med lidt matematik, beregne hvor meget det koster os om dagen.

 • Antal timer: 3
 • Antal watt i timen, hvis alt lys er tændt: 689
 • Antal kWh i timen, hvis alt lys er tændt: 689/1.000 = 0,68
 • Kr. pr. kWh: 2,44 (har du en anden pris, indsætter du den her – du finder den hos din strømudbyder såsom SE og Örsted)

Ligningen:

3 x 0,68 x 2,44 = 4,98 kr.

Daglig pris for at have gamle pærer tændt i 3 timer: 4,98 kr.

Årlig pris for at have gamle pærer tændt i 3 timer: 4,98 x 365 = 1.817 kr.

Vi skiftede 18 halogenpærer, spots og pinde ud med LED-pærer, LED-spots og LED-pinde (nogle justerbare). Det kostede selvfølgelig lidt penge nu og her, så lad os se på, hvad det sparer os om dagen:

 • Antal timer: 3
 • Antal watt i timen, hvis alt lys er tændt: 74
 • Antal kWh i timen, hvis alt lys er tændt: 74/1.000 = 0,074
 • Kr. pr. kWh: 2,44

Ligningen:

3 x 0,074 x 2,44 = 0,54 kr.

Daglig pris for at have LED-pærer tændt i 3 timer: 0,54 kr.

Årlig pris for at have LED-pærer tændt i 3 timer: 0,54 x 365 = 197 kr.

Forskellen på årsbasis er derfor markant. LED-pærer til husbehov koster alt mellem 40-100 kr.

For hver halogenpærer du skifter ud med en LED-pærer, kan du spare rigtig mange watt. Nogle steder sparer du op mod 50-80 watt på én pære!

7 x 0,08 x 2,4 = 1,36 kr. = En pære på 80 watt koster 1,36 kr. at have tændt 7 timer om dagen.

PS: Det kræver måske nogle forsøg, før du finder dén LED-pærer, som du bliver glad for (der er forskel i nuancen af hvid helt ned til en mere gullig farve). Spørg evt. manden i byggemarkedet eller en bekendt som har forstand på LED-pærer.

Her er hvad vi kasserede:

paerer-som-var-for-dyre

2. Sluk lyset når det ikke bruges

Det giver sig selv – men rigtig mange tænker ikke over, at de står og lader lyset brænde. Dette er især vigtigt, hvis du har en masse strømslugende pærer – se punkt 5 for mere om dette.

3. Sluk på stikkontakten når elektronik med standby-funktion er tilsluttet

Det rykker ikke et bjerg, og det vil det nok aldrig komme til at gøre, da producenterne godt ved, at forbrugerne ikke er interesserede i, at bruge kassen for at have det lille røde lys tændt (standby-lyset).

Så sluk da for kontakten – har du en stationær computer stående, så bruger den ofte også noget strøm på at holde lidt hygge-lys tændt i skærmen, tastaturet og måske også musen.

OBS: Erfaringen siger mig, at man skal prøve at gøre det til en vane, i stedet for at have det som et punkt på dagsordenen. Det rykker altså ikke så meget på det samlede forbrug, og det her punkt er altså bare en base for diskussioner; “hvorfor har du ikke slukket på kontakten?!”.

4. Få styr på jeres el gulvvarme

Har I el gulvvarme, er det en god idé at finde ud af, hvorvidt den skal skrues op eller ned. Har i både el gulvvarme og eksempelvis fjernvarme i radiatorer, giver det for nogen mening at skrue ned for el gulvvarmen og skrue op for radiatoren – andre steder er det lige omvendt.

Vi skruede en lille smule ned på gulvvarmen samt slukkede det helt i et ekstra badeværelse, da det for os ikke rigtig gav mening at have det tændt deroppe – måske du også har sådan et rum.

OBS: Det vil være smart at have en lille smule varme på, da huset har bedst af, at der ikke er for store forskellige i temperaturer mellem rummene.

5. Nogle strømslugere sluger slet ikke så meget strøm

Har læst mig frem til, at en iPhone-oplader eksempelvis IKKE bruger særlig mange watt i timen, så den sparer du ikke noget mærkbart på at holde slukket, når den ikke bruges.

Patrick Lønne

Autodidakt havemand, slagteruddannet, pragmatisk og her på bloggen kan du læse om mine hus- og haveprojekter. Læs mere...

2 thoughts on “Varmeproblemer og for højt forbrug af strøm – Sådan fiksede vi det

 1. så du lavede en test på danfoss thermostat og du siger man skal se på din hjemme side 🙂 men kan ikke se hvor meget du har sparet ? på at skifte din thermostater ud 🙂

  1. Hej Dennis,

   Beklager at jeg ikke har fået mit svar sat ind endnu. Ærligt, så er det fordi, at det er en nærmest umulig beregning at lave pga. temperaturforskellige måned-til-måned.
   Det vi dog har fået, er et dejlig varmt hus uden at vi går og fryser – TIL SAMME PRIS (lidt mindre faktisk).

   Før frøs vi herhjemme, men nu har vi en dejlig temperatur, uden at vores varmeregning er steget. Vores varmeforbrug i 2022 var 22.080 kWh, og i 2021 var det 22.189 kWh.

   Vi fik et barn i 2021, så derfor har vores forbrug været lidt højere i de måneder, hvor vi nok ville spare – det kommer senere når børnene er lidt mere modstandsdygtige.

   Håber at det giver bare ‘lidt’ mening. Har man et nyere hus som er godt isoleret, så tænker jeg, at man kan sænke kWh-forbruget mere end hos os.. For det vigtigste for os var faktisk, at vi fik vores hus op i den rette temperatur, uden at vi skulle betale kassen for det.

   Vh. Patrick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Forrige indlæg