Plantevæg – gode grunde til at dyrke planter vertikalt


LivePanel-Indendørs

(links i artikelen er sponsoreret)

Ser du også flere og flere plantevægge rundt omkring? De skyder stille og roligt op rundt omkring, både på caféer, i kontorfællesskaber og i private hjem. Med en plantevæg kan du skabe en vertikal have, som kan være oplagt for dig, der har begrænset med plads eller måske ikke er den heldige ejer af en rigtig have. En plantevæg har også et stort potentiale rent designmæssigt, og sidst men ikke mindst kan en plantevæg hjælpe dig til bedre luftfugtighed, akustik og indeklima grundet planters naturligt sundhedsfremmende egenskaber.

Udendørs: Plant en vertikal have

De fleste kender til kravlende efeu på ydermure, men du kan også lave en udendørs plantevæg på mange andre måder. En udendørs plantevæg kan være et dekorativt indspark til dit udendørsareal, og den kan især tage sig godt ud, hvis du ikke har en decideret have at rode med. Hvis du for eksempel bor i lejlighed og har en altan, men ingen have, kan du installere en plantevæg på altanen og dermed få fornemmelsen af at have en pæn, grøn have derude. Det kan se godt ud med en tæt plantevæg, men en anden idé er at få en plantevæg bestående af pæne krukker, der hænger forskudt af hinanden i et gitter med forskellige typer planter og blomster i.

Du kan også nyde godt af en plantevæg, selvom du i forvejen har en have. Plantevægge kan ses som ekstra haver, som kan skabe et helt særligt udtryk. Gartnere kan hjælpe dig derhjemme med at få skabt lige præcis den type plantevæg, du ønsker, og som kan komplementere dit udendørsareal på en måde, som ingen af dine naboer endnu har kunnet forestille sig. Du finder et stort netværk af professionelle anlægsgartnere hos Colego, der kommer rundt i hele landet, og som blandt andet kan hjælpe dig med at installere plantevægge og andre ting i området omkring din bolig.

Indendørs: Få bedre indeklima og akustik

En plantevæg hører ikke kun til udenfor. Du kan med fordel overveje at få en indendørs plantevæg, hvor planterne vil bidrage med både farve og liv, en bedre akustik samt et sundere indeklima. Du kan få stor glæde af en plantevæg hjemme i din private bolig såvel som på din arbejdsplads.

Øget velvære med en plantevæg på kontoret

Plantevægge bliver mere og mere populære på kontorer. Det skyldes først og fremmest planters nyttige egenskaber. Indendørs planter gør nemlig indeklimaet bedre, blandt andet ved at rense luften for småpartikler og omdanne CO2 til ilt. Det kan gøre en stor forskel på kontorer, hvor der sidder mange medarbejdere og indånder den samme luft. Derudover hjælper en plantevæg også til en bedre akustik, hvilket også er rart, hvis der sidder flere på samme kontor.

Hos Gamst Danplant specialiserer de sig i planteservice og plantevægge, og de fremhæver, at plantevægge på arbejdspladser kan mindske hovedpine og sygefravær samt hjælpe med at øge trivslen og produktiviteten blandt medarbejderne. Disse fordele skyldes netop planters unikke og naturlige egenskaber i forhold til indeklima.

Krydderurter og anderledes udsmykning i det private hjem

I dit hjem kan du naturligvis opnå samme sundhedsfremmende fordele ved en plantevæg, som du kan på et kontor. Hjemme kan du også se en plantevæg som et designelement, der kan personliggøre din stil. Mangler du farver i dit hjem, kan en frodig plantevæg være et godt og anderledes supplement til eventuelle stueplanter og blomster på bordene.

Derudover kan du udnytte, at planteriget rummer en masse spiselige planter, som du kan gro vertikalt i dit køkken. Det ser både friskt ud og er praktisk, hvis du elsker at lave mad med hjemmedyrkede krydderurter. Hvis du ikke har plads til at have alverdens krydderurter stående på køkkenbordet, kan du derfor sagtens plante dem vertikalt på en af de bare vægge. Sådan en plantevæg kan se ud på mange måder. Du kan for eksempel plante rækker af dine yndlingskrydderurter eller opsætte et metalgitter (et såkaldt ”grid”), hvor der kan hænge forskellige krukker med hver deres krydderurt i. Plantevægge i det private hjem behøver naturligvis heller ikke begrænse sig til køkkenet – du kan sagtens få en smuk plantevæg for udsmykningens skyld i andre rum. Hvis du har en stor stue, er det oplagt med en grøn væg med lidt større planter og eventuelt nogle blomster i. På badeværelset kan et grønt indspark også løfte indretningen gevaldigt.

Patrick Lønne

Autodidakt havemand, slagteruddannet, pragmatisk og her på bloggen kan du læse om mine hus- og haveprojekter. Læs mere...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Forrige indlæg