Hvor lang tid tager det at opvarme udendørs spa?


Hvor lang tid tager det at opvarme udendørs spa?

Hvis det er første gang, at du skal varme dit udendørs spa op, eller har du lige skiftet vandet, så har du sikkert følgende spørgsmål: Hvor lang tid tager det at opvarme udendørs spa?

Her er mine erfaringer efter at have ejet en udendørs spa i et stykke tid:

Hvor lang tid tager det at opvarme udendørs spa?

Det kan tage alt fra 4 til 10 timer at varme spabadet op, før at den har den ønskede temperatur. Faktorer der spiller ind, er spabadets vandmængde, lufttemperaturen og vandets starttemperatur.

Heldigvis ligger jeg inde med meget viden omkring opvarmning af spabade, samt gode tips til, hvordan man kan optimere opvarmningstiden, uden at du skader dit spabad.

I resten af denne artikel vil jeg komme ind på følgende spørgsmål i forbindelse med opvarmning af spabade:

  • Varmer en udendørs spa hurtigere op, mens boblerne er tændt?
  • Hvordan kan opvarme dit udendørs spabad hurtigere?
  • Kan du fylde spabadet op med varmt vand?

Disse er alle spørgsmål, jeg selv stod med, efter at have tømt min udendørs spa første gang. Det skal siges, at jeg har en et oppusteligt spabad, som tager lidt længere tid om at varme op pga. den “mindre” gode isolering sammenlignet med en rigtig udendørs spa.

Jeg håber på, at du indtil videre har fået stillet din nysgerrighed en smule, og har lyst til at læse videre. Forhåbentlig lærer du noget nyt eller fået bekræft nogle af dine teorier.

Overvejer du at købe et spabad? Du tjekke et udvalg af spabade ud her:

Og tjek eventuelt mit review og opsætning af Lay-Z Spa Miami ud her:

 

Indledende tips til når du skal varme en udendørs spa op

At hoppe i et dejlig varmt spabad er noget af det bedste, efter en lang dag på arbejde. Især hvis man har haft det lidt koldt, eller måske har brug for lidt massage efter en fysisk krævende arbejdsdag.

Der er tre tidspunkter, hvor det er en god idé, at sætte spabadet til at varme op, inden du tager på arbejde:

  1. Når du har udskiftet vandet, og vandet dermed er koldt
  2. Hvis du sænker varmen betragteligt mellem brug
  3. Hvis spabadet har været slukket i et længere stykke tid

Det giver sig selv, at jo lavere temperatur vandet har, jo længere tid tager det for spabadet, om at blive varmt igen.

Er det en varm sommerdag med en lufttemperatur på 20 grader, kan du opleve, at vandet kan være lunkent uden at du behøver at varme det op med varmelegemet i spabadet.

Derudover vil det heller ikke tage mange timer, at få den op på de 36-40 grader, som mange foretrækker.

Er vandet under 15 grader varmt, kan det tage noget længere tid end blot et par timer. Men altså, hvis du ved at du skal i vandet senere, så kan man evt. Indstille den til at være 31 grader mens du arbejder, og så blot tænde den når du kommer hjem, og så vil den være klar, til når du skal i efter aftensmaden.

Kan spabadet også bruges på en rigtig varm sommerdag?

I 2020 oplevede vi en rigtig varm sommer, og der var da dage, hvor at det måske var liiiiidt for varmt at være i vandet. De dage skruede jeg spabadet ned på 31 grader, og så virkede det faktisk afkølende, nu hvor solen havde det med at bage dagen lang.

Så jeg vil da helt klart anbefale, at man også sætter spabadet op, selvom at der er udsigt til rigtig mange varme dage i streg. Vores lille søn på 1 år synes også at det var dejligt, at han kunne komme med i vandet og blive kølet af, efter en lang og varm dag i dagpleje.

Varmer en udendørs spa hurtigere op, mens boblerne er tændt?

Ja, er det korte svar. Tænder du boblerne mens du varmer spabadet op, hjælper det varmen med at cirkulere det varme vand rundt. Tænk på det sådan, at hvis det er dejlig varmt, der hvor vandet bliver suget ind til varmelegemet, skal den måske varme 20 grader varmt vand op til de 35 grader.

Cirkuleres det varme vand rundt, sikrer du, at der kommer så koldt vand ind til varmelegemet som muligt.

Det er måske selvsagt det her, men lad være med at tænde for dyserne eller varmeleget før spabadet er fyldt.

Hvordan kan opvarme dit udendørs spabad hurtigere?

Der er tre måder, hvorpå du kan optimere hastigheden, vandet i spabadet bliver varmt:

  1. Bevar låget på: Tager du låget af, eksponerer du vandet for den luft, der som regel er koldere end den ønskede vandtemperatur. Dermed gør du det sværere for spabadet at varme op, hvis du lader den kolde luft nedkøle det ovenfra. Har du ikke et låg, kan du altid tage en presenning og dække spabadet til.
  2. Udskift varmelegemet: Er du ikke tilfreds med hastigheden, kan du undersøge muligheden for at udskifte varmelegemet med et kraftigere et. De mindre spabade har som regel et lille varmelegeme, så her kan du som regel altid finde et større varmelegeme.
  3. Tænd for jet-funktionen: Du kan som nævnt i punkten ovenfor, få det bedste ud af det varme vand du laver, ved at cirkulere vandet rundt. Dette kan du enten gøre ved at ænde for jet-funktionen (boblerne), eller ved at røre vandet rundt med hænderne – sidstnævnte er dog krævende, så på det personlige plan, venter jeg hellere.

Kan du fylde spabadet op med varmt vand?

Du kan godt fylde dit spabad op med varmt vand. Dog anbefales man ikke at tilføje varmere vand, end hvad spabadet selv kan varme op til. Dvs. at du for alt i verden ikke skal tilføje kogende vand, da det simpelthen beskadiger dit spabad.

Spabade er nemlig ikke designet til at kunne klare en såkaldt skoldning, og materialerne kan give efter eller smelte helt.

Jeg kan ikke stoppe dig fra at hælde varmt vand i – så har du planer om det, kan vi måske mødes på midten, ved at du først tilføjer det varme vand, når der allerede er koldt vand i spabadet.

Patrick Lønne

Autodidakt havemand, slagteruddannet, pragmatisk og her på bloggen kan du læse om mine hus- og haveprojekter. Læs mere...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Forrige indlæg