luftige fuldkornsboller
Udskriv

Fuldkornsboller - Luftige og smagfulde

Opskriften giver omkring 30-32 lækre og luftige fuldkornsboller á 70 g forud for bagningen. Hvis du er på udkig efter en opskrift på fuldkornsfødselsdagsboller, er disse fuldkornsboller også godt egnede, da de er lige så luftige, som de fødselsdagsboller vi alle har spist som børn.
Bages i alm. ovn 200 grader i 10-12 minutter.
Forb. tid30 min
Tilb. tid12 min
Samlet tid42 min
Antal: 32 boller
Forfatter: Hr. Lønnebo

Ingredienser

  • 5 dl vand
  • 30 g gær
  • 2 dl mælk
  • 100 g margarine (smeltet)
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2 stk æg
  • 5 dl havregryn (finhvalsede)
  • 1.000 g hvedemel med fuldkorn
  • 200 g groft rugmel (formalet)

Sådan gør du

  • Smelt margarinen og sæt til side. Tilføj eventuel mælken for hurtigere nedkøling.
  • Find en stor skål frem, som er stor nok til samtlige ingredienser, og med plads til hævning.
  • Opløs gæren i det lillefingervarme vand.
  • Når gæren er opløst, tilsættes, havregryn, æg salt, sukker, smeltet margarine og mælk.
  • Rør godt rundt i blandingen til der er en god ensartethed over den.
  • Tilsæg rugmelen og rør godt rundt.
  • Tilsæt 3/5 af fuldkornsmelen og rør det rundt. Herefter tilsættes melen lidt ad gangen mens der røres rundt, indtil at dejen ikke er så våd længere (betyder, at den ikke klistrer så meget til kanten).
  • Dejen hældes ud på bordet, hvor den ældes til at den føles dejlig fast, uden at være tør (det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tør - hellere lidt klistret frem for knastør og dækket af mel). Er dejen klistret, tilføjes mere af melet indtil, at du føler, at dejen har en god konsistens og fasthed uden at være tør.
  • Put dejen tilbage i skålen og sæt den til hævning i 30-60 minutter i et område, som er så tæt på 30 grader varmt som muligt (ved 30 grader hæver dejen bedst). Er dejen alligevel blevet for stor, kan den skæres i 2 dele og en ekstra skål tages i brug - det gør ingenting ved dejen, at den bliver skåret over.
  • Efter at dejen har hævet sig dejlig stor, hældes den forsigtigt ud på bordet igen.
  • Lad være med at ælte dejen igen. Det er fristende at begynde at ælte dejen igen, men jeg har gode erfaringer med, at lade dejen være forud for næste step.
  • Find en bagevægt og en skarp kniv frem. Skær dejen ud i stykker som vejer 70 gram. (Efter de første 5 boller er vejet af, har du allerede fået en meget bedre føling med, hvor meget 70 gram dej reelt set er).
  • Nu skal bollerne gøres pæne runde og lækre: Placer den afvejede fuldkornsbolle på en lille smule mel, sådan at dejen ikke sidder fast, og begynd at trække ydrekanterne af dejen ind mod den øverste del af dejen. På den måde strækker du bollen på en måde, sådan at den bliver fin på den del, som vender ned mod bordet.
  • Tag bollen op i hånden og giv den et nænsomt rul mellem håndfladerne, til den er rund, og placer den på en brædeplade.
  • Er fuldkornsbollerne vejet korrekt af, burde du få plads til 16 fuldkornsboller på hver plade.
  • Placer bollerne tilbage i området med de 30 grader, og lad fuldkornsbollerne hæve - gerne i 60 minutter. Hvis ikke fuldkornsbollerne får lov til at hæve, ender du ud med en utrolig kompakt fuldkornsbolle, som ingen vil nyde at sætte tænderne i.
  • Pensl fuldkornsbollerne med et rørt æg eller mælk, og tilsæt eventuel sesamfrø, græskarkerner, blå birkes eller solsikkefrø på toppen. Du kan også afprøve hvordan kværnet peber og saltflager - nogle kan lide det, andre kan ikke.
  • Bag fuldkornsbollerne, én plade af gangen, ved almindelig ovn på 200 grader i 10-12 minutter. Vil du gerne have at de får noget farve, kan du også godt bruge varmluft ved samme antal grader eller måske 190.
    Bollerne kan holde sig friske i 4-5 dage, og egner sig rigtig godt i en frysepose i fryseren i godt 120 dage. Jeg vil gå så langt og anbefale dig, at fryse alle de boller ned, som du ikke skal spise i dag, da en "frisk" fuldkornsbolle fra fryseren, som er varmet i ovnen, smager noget bedre end en fuldkornsbolle, som har lagt i skuffen i 4 dage.